gulvafslibning

Gulvafslibning er enkelt – men hvad med efterbehandling?

Gulvafslibning er enkelt – men hvad med efterbehandling?

Én ting er, at du let kan se på dine gulve, hvis de trænger til en afslibning, og det er forholdvis enkelt at tilkalde en gulvmand, som kan give det en kærlig hånd – men hvordan vælger du den rette efterbehandling?

Med en gulvafslibning kan du give dine trægulve nyt liv, men det er essentielt, at du efterfølgende vælger den rigtige overfladebehandling til brædderne, så du opnår det udtryk, du drømmer om – og ikke mindst den slidstyrke der passer til brugen af gulvet.

Vi har taget et kig på de tre mest populære former for efterbehandling, så du kan få et bedre overblik. Overvej, hvad der passer til din stil, din krav til rengøring og vedligeholdelse og vælg så den løsning, der matcher behovene bedst.

Lakering, oliering eller sæbebehandling

Det tre mest almindelige former for efterbehandling til trægulve er lak, olie og sæbe. Nedenfor gennemgår vi materialerne en for en. Forhåbentlig giver det dig et godt overblik.

Lakering er den stærkeste overfladebehandling, du kan give dit trægulv. Her får du slidstyrke og høj rengøringsvenlighed og et minimalt vedligehold. Der hvor nogle mener, at lakering ikke er den rette løsning, er på grund af udseendet; lakken lægger sig nemlig ovenpå træet og lukker porerne, og du vil opleve et lidt skinnende look.

Oliering er den næststærkeste overfladebehandling, og her får du samtidig høj rengøringsvenlighed og lidt mere vedligehold; du skal give gulvet lidt ekstra plejeolie en gang om året. Olien trænger ned i brædderne og giver det en lidt mørkere og varmere look, men du beholder træets struktur og de åbne porrer.

Sæbebehandling er den mildeste overfladebehandling, og den kræver lidt af dig både i forhold til rengøring og vedligeholdelse. Til gengæld får du et trægulv, der ser meget naturligt ud – det står nærmest helt råt – og det er et look, mange godt kan lide.