teleskoper

Vælg det helt rigtige teleskop

Vælg det helt rigtige teleskop

Lige nu er det en spændende tid til at blive amatørastronom. Aldrig har novice-stjernekiggere haft et så stort udvalg af teleskoper og tilbehør til at forfølge deres hobby. Dette bringer naturligvis byrden ved at skulle vælge: de mange forvirrende muligheder af teleskoper, kan gøre det svært for en helt ny forbruger at tage den rigtige beslutning om, hvilken type teleskop man skal købe.

Inden du går i gang med at træffe den endelige beslutning, bør du først udforske de tilgængelige typer teleskoper der findes, og derefter drøfte deres nøglefunktioner – størrelsen på den primære linse eller spejl, type montering, bærbarhed, edb-udstyr og tilbehør.

Før du køber noget, skal du afgøre, hvad der er vigtigst for dig. Hvad vil du mest se på? Hvor mørk er din himmel? Hvor erfaren en astronom er du? Hvor mange penge vil du bruge? Har du plads til at have et teleskop stående, og hvis du skal have teleskopet med dig, hvor meget er du så i stand til at bære på? Når du har besvaret centrale spørgsmål, og gjort dig bekendt med hvad der er på markedet, er du godt på vej til at vælge et teleskop, du kan bruge i mange år fremover.

Selv med det bedste teleskop, vil du bemærke, at du kan skelne i finere måne- eller planetariske detaljer på nogle nætter end på andre. Undertiden ændres udsynets skarphed endda fra det ene sekund til det næste. Ved høj styrke ser du, at planeter og stjerner skimrer og sløres de fleste nætter. Fejlen ligger ikke ved omfanget, men med Jordens turbulente atmosfære, og nogle gange med lokale forhold, såsom varm luft.

Der findes som sagt et hav af teleskoper og brands at vælge imellem som for eksempel: Begynder teleskoper, Linseteleskoper, spejlteleskoper, Børneteleskoper, Datastyrede teleskoper, WI-FI teleskoper, Dobsonian Teleskop, NexStar Evolution, Celestron CPC Serie, Celestron CGX-L, Celestron ADV. VX, TUBUS – OTA

Hvis du vil vide mere om hvilket teleskop der passer til dig, kan du besøge www.kikkertland.dk